Kristal Elma'da ödül kazanmış 'fırlama' işler

Bilindiği üzere bu yıl Kristal Elma Reklam Ödülleri'nin 25'inci yılı. Yine bilindiği üzere bu yıl, yıllardır hasretle beklenen şey gerçek oluyor ve Kristal Elma Yaratıcılık Festivali düzenleniyor. Dünya çapında dünya kadar insan geliyor, festival 4 gün sürüyor filan. Ama şimdi konumuz başka: Geride bıraktığımız çeyrek asırda bu yarışmada ödül almış 'fırlama', 'zıpır', 'muzır', işlerden bir derleme yaptım. Reklam filmleri az çok biliniyor zaten, o yüzden sadece basılı ilanlara yoğunlaştım.

Ya benim dikkatimden kaçıyor ya da konjonktür dolayısıyla bugünlerde böyle reklamlar yapılmıyor. Yapılmış, bir de ödül almış bu işler. Hey gidi günler...

Çocukluğumdan hatırladığım en net reklam "uuu uuu lii kupır" gibi garip bir Lee Cooper reklamıydı. Şimdi bu marka yaşıyor mu, onu bile bilmiyorum. 1992, Birleşik Reklamcılar, Başarı Belgesi.


Ergenliğimizin yasak meyvesi Penthouse. Bir de cızırtılı Cine 5 vardı. Heyecan dolu günlerdi (yakalanma heyecanı). 1993, Ajans Ultra, Kristal Elma.


Biraz Levent Kırca'lı 90'lar mizahını hatırlatsa da güzel. Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin ilanı. 1994, RPM Radar Cdp Europe, Kristal Elma. Ajansın adı da çok havalı.


Hulusi Derici'nin 20 yıldır filan tarzını korumuş olması her şeye rağmen güzel. Bu ilanı kendisi mi yazmıştır bilmem ama onun çalıştığı ajansın işi. Nükhet Duru Kadın Sağlığı Merkezi diye bir yerin varlığı da ilginç tabii. 1995, Terra Nova, Kristal Elma.


Bunu herkes biliyordur (en azından TV reklamını). Çokça tartışıldığını hatırlıyorum. Güzel Sanatlar Bates, 1996, Kristal Elma.


Reklamlarda kullanılan 90'lar kadını karizmatikmiş, kim ne derse desin. Bugün olsa bu reklam yayınlanamazdı sanırım. 1996, Y&R Reklamevi, Kristal Elma.


Hulusi Derici ve tutarlılık demişken... Geçen yıl Hitler'li reklam yüzünden aforoz edilmişti, o yıllarda o kadar tartışılmış mıdır bilemiyorum. İlanın Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na ait olduğunu vurgulamakta fayda var. 1997, M.A.R.K.A., Başarı Belgesi.


Reklam tarihimizin en meşhur ilanlarından biri. Reklamcılığın 'esen rüzgara göre şekil aldığının' da göstergesi. 28 Şubat süreci... 1997, M.A.R.K.A., Kristal Elma.


Bu ilanın Mercedes Benz'e kabul ettirilmiş olması büyük başarı. Markayı eşekle özdeşleştirme tehlikesi hiç korkutmamış, helal olsun. Daha bunun toynaklı filan görselleri de var. Bu arada, 3. Kuşak da bir dönem fırtına gibi esmiş ve sonra kendini feshetmiş bir ajans. 1998, 3. Kuşak, Kristal Elma.


Dar kot pantolon, yürek yakmak... 90'ları yansıtan kavramlar bunlar. Levi's'ın ucuzluğa oynaması da garipmiş. 1998, Alice BBDO, Başarı Belgesi.


Uuu beybi! "Neden herhangi bir fotoğrafçı yerine Salvador Dali'nin kim olduğunu bilen Suat Eman'la çalışmıyorsunuz?" demiş metinde. 1998, İvme Tanıtım, Kristal Elma.


Kadın dergilerinin reklamları içeriklerinden daha iyiymiş. 1999, Ajans Ultra, Kristal Elma.


Sonradan Boyner olan Çarşı Mağazaları'nın ilanı. 2002, Rafineri, Kristal Elma.


T-box bana göre her yönüyle efsane bir marka. En başarılı lansmanlar listesi yapsam ilk üçe girer. 2004, Rafineri, Başarı Belgesi.


Bugün kabul edilmeyecek bir iş daha. Hele ki bir Zeytinyağı markası tarafından... 2005, Concept, Kristal Elma.


Yine T-box. 2005, Rafineri, Başarı Belgesi.


O.K.'in işleri de bir dönem sağlam geyik barındırıyordu. Cinsel danışma hattı ilanı. 2005, RPM Radar, Kristal Elma.


Bugün olsa seksist diye tefe konacak bir Volkswagen Polo ilanı. 2006, Medina Turgul DDB, Kristal Elma.


Seksist diye nitelenebilecek bir iş daha. Ama söylediği her şey doğru. 2007, DDB&Co., Başarı Belgesi.


Bu toplara hiç girmeyecek gibi duran bir marka Sarar. Hala bağdaştıramıyorum bu reklamla. 2002, Concept, Kristal Elma.


En sevdiğim basın ilanları listesinde ilk üçe girebilir bu, tüm hatalarına rağmen. 2004, Ferm Creative, Kristal Elma.


Bu da yakın dönemden. Dünya Kupası'nı takip edenler rahmetli Ahtapot Paul'ü hatırlayacaktır. 2011'de ödül kazanmış bir ilan ama şu anda ajansını bilemedim, bakıp eklerim.


1 yorum:

  1. tuttur ilanı tayfa'ya ait. şu anki adıyla big - birleşik iletişim grubu

    YanıtlaSil