Ocak Ayından Akıllarda Kalan İnternet Olayları

Geçtiğimiz Ocak ayında internet aleminde çokça konuşulmuş olayları gözden geçirirken hafızamdaki en baskın görsellerin karlı İstanbul fotoğrafları olduğunu gördüm. Bu dönemde internet sakinleri olarak kar fotoğrafına doyduk diyebilirim. Meğer içimizdeki fotoğraf sanatçısı yıllardır sessizce iPhone'un icadını ve İstanbul'a kar yağmasını bekliyormuş. Bu arada bu listenin herhangi bir istatistik verisine dayanmadığını, dijital pazarlama iletişimi açısından bir değeri olmadığını söylemek isterim. Tamamen geçen aydan aklımda kalanları sıralıyorum.

görsel bighaber.com'dan

Twitter bu ayın da yıldızı oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, kendisine sorulan Twitter'a neden girmediğiyle ilgili soruya verdiği "Hakara makara yaparlar" cevabından sonra bu sitede büyük bir #hakaramakara çılgınlığı ve merakı yaşandı. Olayı çözmek yine Cüneyt Özdemir'e kaldı:
görsel ensonhaber.com'dan


Diyanet İşleri Başkanlığı sosyal medyayı etkin kullanma kararı aldı ve başkan Mehmet Görmez de Twitter'a ilk adımını attı. Tabii ki diğer devlet büyükleri gibi o da kimseyi takip etmedi. Bu arada Diyanet İşleri bu işlere çok ehemmiyet gösterdiğinden olsa gerek, aylık dergisinin kapağına 'sosyal medya ve iletişim ahlakı' konusunu taşıdı.
görsel btnet.com.tr'den


Twitter sert tartışmalarla da gündeme geldi. Bakan Suat Kılıç ve Has Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu'nun 'iletişimi' Kılıç'ın açtığı 25 bin liralık tazminat davasıyla nihayet buldu...
Bir diğer sert olay da Serdar Kuzuloğlu ile bir grup agresif atanamayan öğretmen arasında geçti. 'Arasında geçti' doğru tabir olmayabilir aslında zira aşağıdaki gibi linç kültürü ve edebiyatı örneklerinden bolca gördük ve ağlanacak halimize yine bolca güldük. Ayrıntılar şurada.
görseller mserdark.com'dan


Ocak ayına hızlı bir giriş yapan şu üç gencin abonelik ve beğeni üzerine Facebook sohbeti "Bu Facebook olayını baştan bir gözden mi geçirsek" diye düşüncelere saldı. Eminim Mark Zuckerberg de izlese böyle düşüncelere yelken açardı. Video şu linkten izlenebilir.


Anlı şanlı mahkeme kararıyla site kapatma tarihimize altın harflerle yazılacak bir erişime engelleme olayı daha yaşadık. Maçkolik.com ve sahadan.com siteleri, ilk okumada anlaşılmayan bir şekilde (ben haberi dördüncü okuyuşumda işin şeklini anlayabildim) kapatıldı. ABD'deki SOPA yasasına yoğunlaşmış internet ahalisini "bizim kendi sopamız var zaten, o bize yeter" diyerek kendine getiren tebligatsız-habersiz kapatma süreciyle ilgili Erdem Yurdanur'un açıklaması bu linkte.

Facebook'un aynısını 200 liraya yaptırmak isteyen girişimci genç de çok tartışıldı:


Sosyal medya adına en ilginç hareket BloombergHT kanalındaki Kelime Oyunu yarışmasına katılan Ozan Sakin'den geldi. "Online-offline kardeştir, benim mottom. Sosyal medya konusunda kulak verdiğim abilerden biri olan Paul Isakson şöyle demiş: 'The magic of social media is not what happens in social media but what happens outside of it.' Transmedya konusunda da Yakob Faris'e kulak veriyorum..." diyen Keskin'le ilgili habere Bigumigu'dan ulaşılabilir.
görsel bigumigu.com'dan


Geleneksel medya-sosyal medya ilişkisinin bir örneği de 21 Ocak tarihli ve doksanlar konseptli Disko Kralı programında yaşandı. #bence90lar dünya TT listesinin ilk sırasında yer aldı ve zaten Türkiye listesi baştan aşağı bu programa ayrılmıştı.
görsel muhabbetim.com'dan

ABD'de yayınlanan dizilerde gördüğümüz "sosyal ağ hesaplarına referans verme" olayı bizim dizilerde de yaygınlaşmaya başladı. Yalan Dünya, Seksenler gibi yapımlarda bu örnekleri gördük.


Yeni ve gelenekseli birleştiren bir başka 'çalışma' da Karşıyaka-Göztepe futbol maçında Karşıyakalı taraftarlardan geldi. Dünyada rakip taraftara QR kod aracılığıyla küfreden ilk kitle olarak da tarihe geçmişlerdir. Federasyon buna ceza verecek mi merak ediyorum.
görsel teknogaste.com'dan

Ayın bana göre en önemli iki haberi DLD konferansındaki Türkiye oturumu ve Etohum oluşumunun bu yıl destek vereceği projelerin açıklandığı etkinlikti. Digital Bosphorus oturumuyla ilgili kapsamlı bir haberi bu linkte; Etohum'un seçtiği 15 girişimle ilgili detayları da burada bulabilirsiniz.
görsel webrazzi.com'dan

Ayın son gününde Ekşi Sözlük ve Bobiler.örg işbirliğiyle önemli bir kampanya başlatıldı. Van'a Yardım Ediyoruz adı verilen kampanyayla dileyen herkes oturduğu yerden Van'daki depremzedelere erzak yardımında bulunabilecek. Detaylar şu adresten öğrenilebilir.

Heyecan verici işlerden biri de Erdil Yaşaroğlu ve Samsung Glaxy ortaklığıyla gelen dünyanın en büyük karikatürü rekoruydu:


En eğlenceli olanı en sona bıraktım. Görselin ilk kaynağına ulaşamadım ama büyük bir İsmail Abi hayranı olarak İsmail Abi Smiley'i çok beğendim. (Not: İzler Halit Altunterim'i işaret ediyor. Eline sağlık diyelim.)
görsel nurca.tumblr.com'dan


Benzer Yazılar:
Twitter'daki Ünlülerimiz: Genel Özellikleri ve Davranış Biçimleri
2011'den Akıllarda Kalan Tweetler ve Twitter Olayları

Blogu Twitter'dan takip etmek için buraya tıklamak yeterli.

2 yorum: